9. februar 2023 15:30

Evropski parlament doneo novi Zakon o zaštiti podataka zemalja članica EU

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Pierre-Olivier, ilustracija

BRISEL - Evropski parlament doneo je danas odluku o strogim merama zaštite kako bi se sprečilo da vlade koje nisu članice EU nezakonito pristupaju podacima zemalja članica EU, što je dovelo do kritika tehnoloških lobi grupa.

Kako navodi Rojters, Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta, sledećeg meseca će tražiti podršku zakonodavnog tela EU da započne pregovore sa zemljama članicama EU o konačnim detaljima nacrta Zakona o podacima Evropske komisije.

U tom nacrtu obrazloženi su prava i obaveze korišćenja potrošačkih i korporativnih podataka EU koji se generišu u smart uređajima, mašinama i potrošačkim proizvodima, što je deo niza pravila čiji je cilj suzbijanje moći američkih tehnoloških giganata.

Rojters navodi da je u EU zabrinutost oko prenosa podataka porasla nakon što je bivši američki obaveštajac Edvard Snouden 2013. objavio da SAD nadziru EU.

Poslanica EP Pilar del Kastiljo Vera rekla je da će Zakon o podacima ''apsolutno promeniti igru'' oko pristupa ''gotovo beskonačnoj količini visokokvalitetnih industrijskih podataka''.

Tehnološko trgovinsko udruženje ITI saopštilo je da zakonodavci možda idu predaleko sa odredbama koje ograničavaju prenos neličnih podataka, i da premašuju pravila EU o privatnosti ličnih podataka.

''Ovo očigledno nije opravdano nivoom rizika koji predstavljaju nelični podaci“, rekao je generalni direktor ITI-a za Evropu Gvido Lobrano.

"Tokovi podataka su okosnica digitalne ekonomije i omogućavaju kompanijama da dođu do potrošača i pristupe novim tržištima. Zakon o podacima ne bi trebalo da stvara nova ograničenja za tokove podataka koja bi štetila evropskoj ekonomiji", rekao je on.

Evropska zajednica potrošača BEUC saopštila je da se radi o ''pozitivnom'' razvoju događaja.

''Ovaj zakon će, na primer, sprečiti mogućnost da prevarite potrošače kako bi vam dali pristanak na neželjenu obradu ličnih podataka'', ocenio je Meriant Fernandez Perez iz zajednice potrošača.