11. februar 2023 13:25

U jeku protesta širom Irana vlasti obeležavaju 44. godišnjicu Islamske revolucije

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

DUBAI - U jeku protesta širom zemlje i izraženih tenzija sa Zapadom, vlasti Irana danas obeležavaju 44. godišnjicu Islamske revolucije.

Hiljade Iranaca defilovale su danas glavnim ulicama i trgovima iranskih gradova noseći ukrašene zastave, balone i plakate sa revolucionarnim i verskim sloganima, a iranska vojska je prikazala svoje balističke i krstareće rakete Emad i Sejil, kao i dronove Šahed-136 i Mohadžer, navodi se u izveštaju AP.

Masovne demonstracije u Iranu počele su u septembru prošle godine izazvane smrću 22-godišnje Mahse Amini, mlade Iranke kurdskog porekla koja je smrtno stradala u pritvoru iranske policije za moral.

U svom govoru na trgu Azadi u Teheranu, predsednik Ebrahim Raisi je nazvao proteste "projektom iranskih neprijatelja" čiji je cilj da spreče naciju da nastavi sa svojim dostignućima, a današnju proslavu je predstavio kao "epsku predstavu nacionalnog integriteta" hvaleći postrevolucionarna dostignuća Irana.

Masa okupljenih skandirala je "Smrt Americi", prenosi izveštač američke agencije.

U međuvremenu, jedna hakerska grupa objavila je na Tviteru video snimak u trajanju od 44 sekunde u kojem poziva sve građane da se od naredne nedelje priključe demonstracijama i povuku svoj novac iz iranskih banaka.

Na snimku se moglo čuti uzvikivanje antidržavnih slogana uključujući "Smrt Hamneiju" i "Smrt Islamskoj Republici", a maskirana ženska osoba je čitala poziv građanima da se priključe protestima.