13. februar 2023 16:11

Ministar spoljnih poslova Rusije: Nerazuman nastavak sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP, ilustracija

MOSKVA - Ruska strana smatra nerazumnim nastavak istanbulskih dogovora i produženje sporazuma o izvozu žitarica crnomorskom rutom, jer nisu ostvareni konkretni rezultati, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

U intervjuu za RTV 1 ruski diplomata je rekao da je stav Rusije o eventualnom novom produženju ovog sporazuma za još 120 dana počev od marta nepromenjen, prenosi TASS.

"Bez opipljivih rezultata u primeni memoranduma Rusija - UN, pre svega bez stvarnog ukidanja ograničenja na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije, smatramo da su nerazumni i koncept istanbulskih sporazuma i produženje dozvola za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", rekao je Veršinjin.

Tzv. Crnomorska inicijativa o izvozu ukrajinske hrane usvojena 22. jula prošle godine u Istanbulu prvobitno je bila ograničena na 120 dana, do 18. novembra 2022. godine, podsetio je Veršinjin.

"Kasnije, uz saglasnost svih strana sporazum je produžen za još 120 dana, do 18. marta ove godine", rekao je ruski zvaničnik i dodao da se sprovođenje sporazuma o žitu zaključenog prošlog leta u Istanbulu "ne može smatrati zadovoljavajućim".

"Sprovodi se samo crnomorska inicijativa za izvoz ukrajinske hrane i to u formatu daleko od prvobitno deklarisanih humanitarnih ciljeva: od ukupno 70 isporuka koje su se sastojale od stočnog kukuruza i stočnog žita, 47 je transportovano uglavnom u zemlje sa visokim prihodima i životnim standardom, 33 u zemlje sa prihodima iznad proseka, a samo 3 tovara su isporučena u siromašne zemlje kojima je pomoć najpotrebnija - u Somaliju, Etiopiju, Jemen, Sudan, Avganistan i Džibuti", predočio je Veršinjin.

Ruski poljoprivredni proizvodi nisu eksplicitno navedeni na listi zapadnih sankcija, ali Moskva ukazuje da prepreke za novo produženje sporazuma proisteklih iz istanbulskih dogovora i izvoz ruskih žitarica i đubriva predstavljaju blokade novčanih transakcija i plaćanja, logistika i osiguranje.