11. mart 2023 14:53

Hag: Odloženo suđenje osumnjičenom finansijeru genocida u Ruandi

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

HAG - U Hagu je odloženo suđenje osumnjičenom finansijeru genocida u Ruandi 1994. godine Felisijenu Kabugi (90) dok se ne utvrdi da li njegovo zdravstveno stanje omogućava da mu se sudi.

Kabuga bi trebalo da se suoči sa suđenjem nakon što je izbegavao hapšenje 26 godina, ali njegovi advokati navode da njihov klijent ima demenciju i da nije sposoban za suđenje, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove pristao je na pauzu dok se procenjuje Kabugino zdravstveno stanje.

Kabuga je osumnjičen da je navodno finansirao miliciju etničkih Huta koja je ubila oko 800.000 Tutsa i umerenih Huta tokom 100 dana 1994. godine.

Kabuga je navodno iskoristio svoje veliko bogatstvo stečeno u trgovini čajem 1970-ih da kupi mačete kojima se naoružala milicija Huta.

On je takođe optužen da je koristio svoju radio stanicu da podstakne Hute da ubijaju rivalske Tutse, podstičući genocid emitovanjem govora mržnje.

Kabuga je negirao sve optužbe, a uhapšen je 2020. godine nakon što je decenijama uspevao da izbegne hapšenje.

Francuski istražitelji su ga pronašli u stanu u Parizu gde je živeo pod lažnim identitetom.

Osobe koje su preživele genocid izrazile su ranije zabrinutost da pravda neće biti zadovoljena, ukoliko Kabuga umre pre završetka suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, podseća Bi-Bi-Si.