8. decembar 2022 09:47

Peru dobio prvu predsednicu države, Dina Boularte položila zakletvu

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Guadalupe Pardo

LIMA - Dina Boularte (60) položila je zakletvu i postala prva predsednica Perua, nakon što je njen prethodnik Pedro Kastiljo opozvan sa vlasti i uhapšen jer je pokušao protivzakonito da raspusti parlament, preneo je Rojters.

"Sada zahtevam političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme, koje je neophodno da se spasi država od korupcije i bezakonja", rekla je Boularte, koja je do juče bila potpredsednica Perua.

Advokat po zvanju, Boularte je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca.

Amerika pozdravlja imenovanje Boluarte za predsednicu Perua

Američka vlada pozdravila je imenovanje Dine Boluarte za predsednicu Perua, koja je sinoć položila svečanu zakletvu, u danu kada je bivši predsednik Pedro Kastiljo opozvan i uhapšen.

"Pohvaljujemo institucije Perua i civilne vlasti jer su se pobrinule za demokratsku stabilnost. Nastavićemo da podržavamo ujedinjeni Peru pod vošstvom predsednice Boluarte", rekao je portparol Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Nekoliko časova pre nego što je Boularte položila zakletvu, Kastiljo je izazvao ustavnu krizu pokušavši dekretom da raspusti zakonodavnu vlast, da bi zatim Kongres Perua izglasao njegov opoziv.