14. mart 2023 22:50

Antonov: U Stejt departmentu nije bilo reči o mogućim posledicama po Moskvu nakon incidenta iznad Crnog mora

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Patrick Semansky/Patrick Semansky

VAŠINGTON - Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da se na razgovoru u Stejt departmentu nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu nakon incidenta sa ruskom i američkom letelicom iznad Crnog mora.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog navodnog kontakta sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao „konstruktivan“ razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

"Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom", rekao je Antonov, prenose RIA Novosti. 

Ruski ambasador pozvan u Stejt department nakon incidenta iznad Crnog mora

Anatolij Antonov pozvan je danas u Stejt department nakon incidenta sa američkim dronom koji se srušio u Crno more, rekao je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs.

„Pozvali smo ruskog ambasadora, očekujemo sastanak kasnije danas“, rekao je on, prenosi Rojters.

Dodao je da SAD direktno komuniciraju sa ruskom stranom na visokom nivou kako bi prenele svoj stav u vezi sa incidentom.

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je ranije danas da se američki dronom MQ-9 srušio u Crno more nakon sudara sa ruskim borbenim avionom Su-27 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.