8. decembar 2022 12:00

Peskov: Rusija treba da oslobodi delove Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Kremlj je saopštio danas da su ruske snage i dalje raspoređene radi zauzimanja delova istočne i južne Ukrajine koje Moskva smatra svojom teritorijom.

Upitan o ciljevima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija treba da oslobodi delove regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, preneo je Rojters.

Rusija je proglasila pripajanje ta četiri ukrajinska regiona nakon održavanja referenduma krajem septembra u ​​Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u regionima Hersona i Zaporožja na kojima su se građani izjasnili za pripajanje Ruskoj Federaciji.

Neophodno osloboditi delove novih ruskih regiona koje je okupirao Kijev

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne planira da u svoj sastav uključi nove teritorije, ali da je neophodno da oslobodi delove "novih ruskih oblasti koje je okupirao Kijev".

"Nema govora o pripajanju novih teritorija Rusiji, ali će delovi novih oblasti Ruske Federacije koje je okupirao Kijev morati da budu oslobođeni. Ciljevi specijalne vojne operacije ostaju isti", rekao je Peskov na konferenciji za medije.

Peskov je objasnio da misli na delove samoproglašene Donjecke Narodne Republike kao i na delove oblasti koje su na referendumima organizovanim u septembru glasali za prisajedinjenje sa Rusijom.