31. mart 2023 15:11

Sančes i Si razgovarali o bilateralnoj saradnji i ratu u Ukrajini

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

PEKING - Španski premijer Pedro Sančes danas je, na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, pozvao Kinu na ''dijalog'' kako bi se zaustavio ''ilegalni rat'' Rusije i Ukrajine.

U opširnoj analizi posete španskog premijera Kini, portal El Pais navodi da je Sančes oštro kritikovao Rusiju pred kineskim predsednikom Si Đinpingom, najvažnijim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, i da je branio mirovni plan ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog od 10 tačaka.

Si je izbegavao da eksplicitno pominje Ukrajinu, barem u javnom delu sastanka, ali je rekao Sančezu da će Kina i Španija ''zajedno razgovarati o mogućnostima i suočiti se sa izazovima da poguraju bilateralni razvoj, suočavanje sa izazovima, promovisanje razvoja i doprinos miru i razvoju u svetu''.

Navodi se da je pominjanje mira bilo ''očigledna referenca na Ukrajinu, uvek u kineskom kriptičnom stilu''.

Navodi se da je kineski predsednik prepoznao Sančezov rad u suočavanju sa pandemijom, rekao mu je da je ''veoma uspešan u suočavanju sa međunarodnim previranjima'' i istakao: ''Španija je bila jedna od najboljih zemalja u pogledu ekonomskog rasta EU. Trenutno je Kina posvećena visokokvalitetnom razvoju kako bi se postigla modernizacija i kako bi ponudila više tržišta zemljama, uključujući Španiju, više mogućnosti za saradnju. Uspostavili smo sveobuhvatan strateški odnos''.

El Pais ocenjuje da dok se činilo da Si želi da se fokusira na ekonomska pitanja, Sančez je razgovor usmeravao na rat, pa je o kineskom predsedniku rekao: ''Predsednik Si, veoma sam zainteresovan da saznam njegovu viziju o trenutnom globalnom geostrateškom kontekstu, a takođe i stav Kine o ratu koji pogađa Ukrajinu, posebno nakon njegove posete Moskvi. Znate gde smo. Moramo nastaviti da se kladimo na mir: da mir mora biti pravedan, trajan, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, i da poštuje principe međunarodnog poretka: suverenitet i teritorijalni integritet napadnute zemlje, kako je tvrdio predsednik Zelenski u mnjegovom mirovnom planu, koju podržava Španija", naveo je Sančez.

Sančez je ponovo istakao ''jedinstvo EU pred ruskom agresijom'' i uslove za eventualni mir, dodajući da je poslednjih dana imao ''dobar razgovor'' sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja se ranije, u veoma oštrom govoru iz Brisela, obrušila na sve veću asertivnost Kine.