3. april 2023 19:54

Putin posthumno odlikovao vojnog izveštača Vladlena Tatarskog

Izvor: TANJUG

Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

LONDON - Ubistvo ruskog vojnog blogera možda je "slanje poruke" vođi Vagnerove grupe Jevgeniju Prigožinu, a mogla je čak da ga izvrši i sama Rusija, izjavio je danas bivši visoki vojni obaveštajac Filip Ingram.

U razgovoru za Skaj njuz, Ingram je rekao da je proratni bloger Vladlen Tatarski viđen kao "deo Prigožinovog unutrašnjeg tima" i da je više podržavao njegovu privatnu vojnu grupu nego operaciju Vladimira Putina.

Kafić koji je u nedelju bio na meti napada u Sankt Peterburgu navodno je nekada bio u vlasništvu Prigožina, koji je ranije optužio Moskvu da svojim trupama nije obezbedila dovoljno municije, što je ometalo ofanzivu. Bivši britanski obaveštajac ističe da postoje spekulacije da je "ubistvo" Tatarskog - poznatog i kao Maksim Fomin "moglo biti slanje poruke Prigožinu".

Putin posthumno odlikovao vojnog izveštača Vladlena Tatarskog

Predsednik Rusija Vladimir Putin odlikovao je danas Ordenom za hrabrost vojnog izveštača Vladlena Tatarskog, koji je poginuo u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu. U ukazu objavljenom na ruskom protalu za pravne informacije se navodi da je Tatarski posthumno odlikovan „za hrabrost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti", prenose RIA Novosti.

Poznati ratni izveštač Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, poginuo je u nedelju u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj su povređene još 32 osobe.

Osumnjičena Darija Trepova danas je uhapšena. Ona se sumnjiči da je ubila Tatarskog tako što mu je poklonila gipsanu figuricu, u kojoj je bila improvizovana eksplozivna naprava.