14. april 2023 14:36

Šavedinov: Navaljnog u zatvoru verovatno truju otrovom sporog dejstva

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File

MOSKVA - Najistaknutiji ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni u zatvoru trpi velike bolove u stomaku koji bi mogli biti rezultat otrova sporog dejstva, rekao je danas bliski saveznik Navaljnog, Ruslan Šavedinov.

On je rekao u telefonskom intervjuu za Gardijan da je stanje Navaljnog kritično i da je zbog toga veoma zabrinut, kao i da su zatvorske vlasti odbile da Navaljni bude primljen u bolnicu.

Šavedinov je naveo da je prošle sedmice zbog toga pozvana hitna pomoć u maksimalno obezbeđenu kaznenu koloniju IK-6 u Melehovu, udaljenu oko 250 kilometara istočno od Moskve, gde Navaljni služi zatvorsku kaznu.

„Razumemo da je situacija morala biti veoma loša ako je bila pozvana hitna pomoć“, rekao je Šavedinov, navodeći da od tada nije bilo novosti o zdravstvenom stanju Navaljnog.

On je izgubio osam kilograma za dve sedmice, a verovatno ga truju preko hrane i lekari mu ne govore zbog čega ima tako jake bolove, rekao je Šavedinov.

Navaljni (46) služi kaznu od ukupno 11 i po godina zatvora zbog optužbi za navodnu prevaru i nepoštovanje suda.

Navaljni je otrovan novičokom, nervnim agensom sovjetske proizvodnje, na putovanju u Sibir 2020. godine zbog čega je bio na lečenju u Berlinu, a optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza tog napada.