11. decembar 2022 17:23

Luka u Odesi nije u funkciji zbog granatiranja energetske infrasturkture

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/paparazzza, ilustracija

KIJEV - Ukrajinska luka Odesa nije bila u funkciji danas nakon poslednjeg ruskog napada na energetski sistem u tom području, saopštio je ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali i dodao da se ne očekuje da trgovci žitom obustave izvoz.

Rekao je da su dve druge luke koje su ovlašćene za izvoz žitarica iz Ukrajine u okviru rusko-ukrajinskog sporazuma, Černomorsk i Južnji, delimično u funkciji, te da se izvoz sada obavlja iz tih luka.

''Luka u Černomorsku radi sa 80 odsto kapaciteta'', rekao je Solski u razgovoru za Rojters.

Istakao je da je glavni razlog prestanka rada luke u Odesi taj što agregati još nisu uključeni nakon što je Odeska oblast ostala bez struje zbog ruskog granatiranja dva energetska obejkta, navela je britanska novinska agencija.

Uprkos tome, trgovci žitom nastavili su da izvoze žito preko druge dve luke, rekao je Solski.

"Postoje problemi, ali niko od trgovaca ne govori o bilo kakvoj obustavi isporuka. Te luke koriste alternativne izvore energije", rekao je on.

Regionalne vlasti u Odesi saopštile su da će struja za gradsko stanovništvo biti obnovljena „u narednim danima“, dok bi kompletna obnova mreže mogla da potraje između dva i tri meseca.

„Situaciju je teško predvideti jer imamo posla sa neprijateljem za koga ne postoje principi“, rekao je šef ukrajinske državne uprave za morske luke, Oleksij Vostrikov.

''Rusija je već usporila izvoz tako što stvara probleme na Bosforu, a nedostatak snabdevanja energentima će ga sigurno još više usporiti", rekao je on.

Kako navodi Rojters, Ukrajina je među najvećim svjetskim proizvođačima i izvoznicima kukuruza i pšenice, ali je njen izvoz značajno opao zbog blokade izazvanom sukobom sa Rusijom.

Tri luke na Crnom moru u Odeskoj oblasti su deblokirane krajem jula dogovorom između Moskve i Kijeva, a uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.