18. april 2023 19:31

Prekršen sporazum o 24-časovnom prekidu vatre u Sudanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prekršen sporazum o 24-časovnom prekidu vatre u Sudanu

Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP/

KARTUM - U glavnom gradu Sudana Kartumu popodne se začula pucnjava u vreme kada je, nakon četvorodnevnih oružanih borbi, a u skladu sa sporazumom koji su postigle sukobljene strane, trebalo da počne 24-časovno primirje.

Izveštač Rojtersa iz Kartuma javio je da je čuo tenkovsku paljbu neposredno nakon dogovorenog termina o prekidu vatre, a lokalna televizija je prenela svedočenje stanovnika koji su potvrdili da su čuli pucnjavu i iz Omdurmansa, grada pobratima Kartuma koji se nalazi na suprotnoj obali reke Nil.

 

Sukob između jedinica sudanske vojske kojom komanduje general Šamsa el-Din Kabaši i pripadnika paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi general Mohamed Hamdan Dagalon, doskorašnji zamenik el-Din Kabašija, izbio je pre četiri dana.

Ujedinjene nacije su upozorile na humanitarnu katastrofu i skori kolaps zdravstvenog sistema, a u borbama širom zemlje do sada je poginulo najmanje 185 ljudi.

Vojska Sudana pristala je danas na 24-časovno primirje, objavili su ranije lokalni mediji pozivajući se na generala Šamsu el-Din Kabašija koji je izjavio da će vojska poštovati prekid vatre.

Prethodno je lider sudanskih snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo saopštio da ta paravojna formacija potvrđuje svoju saglasnost za 24-časovni prekid vatre, kako bi se omogućio bezbedan prolaz civila i evakuacija ranjenih.