19. april 2023 11:30

Nastavljene inspekcije brodova sa žitom u Bosforskom moreuzu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Al.geba, ilustracija

ISTANBUL - Inspekcije brodova koji prevoze žitarice iz ukrajinskih luka su nastavljene u Bosforskom moreuzu nakon dvodnevnih razgovora između Kijeva i Moskve, izjavio je danas portparol Zajedničkog koordinacionog centra (ZKO) u Istanbulu Ismini Pala.

Strane su se dogovorile o učešću novih plovila u inicijativi i "inspekcijski timovi su već na poslu", rekao je Pala, preneo je Rojters.

I ukrajinski zamenik premijera Oleksandar Kubrakov, istakao je da su nastavljeni pregledi brodova na osnovu sporazuma o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka uz posredovanje UN.

On je na Fejsbuku napisao da su "inspekcije brodova nastavljene, uprkos pokušajima RF (Ruske Federacije) da poremetiti sporazum".

Ruska agencija RIA Novosti je izvestila da su inspekcije nastavljene nakon dvodnevnih razgovora, pozivajući se na koordinatora pres službe UN.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski izjavio je da Moskva povećava pritisak na Ukrajinu u vreme kada su tri zemlje istočne Evrope zabranile uvoz ukrajinskih žitarica i prehrambenih proizvoda.

Ukrajina i Poljska postigle su juče sporazum o deblokadi tranzita ukrajinskog žita od petka, ali zabrana na uvoz ostaje na snazi u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.