20. april 2023 20:12

Ukrajinski vojnici optuženi za izdaju, Kuleba frustriran zbog kašnjenja municije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ Kutsenko Volodymyr, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Određeni broj ukrajinskih vojnika optužen je za izdaju zbog odavanja informacija koje su omogućile Rusiji da izvrši udar na vazdušnu bazu, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

SBU je naveo da su vojnici pokušali tokom neovlašćene misije, "bez koordinacije sa relevantnim državnim vlastima", da osvoje ruski avion prošlog jula, nakon što je pilot rekao da će da prebegne na njihovu stranu.

Tokom "specijalne operacije", oni su otkrili detalje o lokaciji ukrajinskih vazdušnih snaga i avionima, nakon čega je Rusija mogla da izvede uspešan raketni napad na vojnu bazu Kanatove u centralnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Tada je poginuo ukrajinski komandant, dok je 17 pripadnika vojske ranjeno, a uništena su dva borbena aviona, pista, dok su vojna zgrada i oprema pretrpeli ogromnu štetu, dodao je SBU.

GENERALNI UKRAJINSKI tužilac Andrij Kostin tvrdi da su ruske snage namerno vršile silovanja, mučenja i kidnapovanja kako bi pokušale da poseju teror među civilima u Ukrajini.

Kostin je rekao da je u Ukrajini registrovano skoro 80.000 slučajeva ratnih zločina od početka rata u februaru 2022.

Kako prenosi "Glas Amerike", fokusirajući se na jednu oblast zemlje koja je osetila najveći teret rata, Kostin je opisao neka od otkrića do kojih je došlo kada je ukrajinska vojska oslobodila Herson prošlog novembra.

On je rekao da je pronađeno oko 20 komora za mučenje i da je više od 1.000 preživelih prijavilo niz zlostavljanja, uključujući korišćenje električnih šokova, simulaciju davljenja vodom, prisiljavanje da se skinu goli i pretnje sakaćenjem i smrću.

UKRAJINSKI MINISTAR spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je "frustriran" zbog toga što Evropska unija odugovlači sa zajedničkom kupovinom municije za Ukrajinu.

"Ovo je test, da se vidi da li EU ima stratešku autonomiju u donošenju novih, ključnih bezbednosnih odluka. Za Ukrajinu, cena ove neaktivnosti se meri u ljudskim životima", naveo je Kuleba na Tviteru.

"Kijev independent" dodaje da iako je EU odobrila nabavku milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu još 20. marta, članice EU i dalje se spore oko nekih detalja iz plana.

MAĐARSKI MINISTAR poljoprivrede Ištvan Nađi pozvao je danas Evropsku uniju da pruži značajnu pomoć kako bi se pomoglo da ukrajinske žitarice imaju neometan tranzit kroz centralnoevropske zemlje.

"Pozivamo EU da pomogne da ukrajinske žitarice, koje su izazvale značajne promene cena na tržištu, dođu do odredišta", rekao je Nađi nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Mikolom Solskim u Budimpešti, preneo je Rojters.

MINISTARSTVO ODBRANE Rusije završilo je danas iznenadnu proveru Pacifičke flote i uverila se u visoku spremnost trupa da odbiju agresiju potencijalnog neprijatelja sa okeana i mora, prenela je agencija RIA Novosti.

"Završena je iznenadna provera borbene gotovosti Pacifičke flote, delova Vazdušno-kosmičkih snaga i jedinica za podršku", saopštilo je rusko ministarstvo.

"Trenutno se trupe Pacifičke flote uključene u iznenadnu proveru vraćaju u svoje baze", dodaje se u izveštaju.

ŠVAJCARSKA će dodati privatnu vojnu kompaniju Vanger i novinsku agenciju RIA FAN na listu sankcija protiv Rusije, saopštilo je švajcarsko ministarstvo za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje.

Sankcije protiv ovih ruskih entiteta stupile su na snagu večeras, navodi Rojters.