21. april 2023 21:33

Blinken pozdravio najavu trodnevnog prekida vatre u Sudanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Blinken pozdravio najavu trodnevnog prekida vatre u Sudanu

Foto: AP Photo, Pool/Andrew Harnik

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa komandantom sudanske vojske generalom Abdelom Fatahom Burhanom i komandantom paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF) Mohamedom Hamdanom Dagalom.

Blinken je takođe pozdravio najavu trodnevnog prekida vatre za vreme trajanja Bajrama, prenosi Rojters.

''Ponavljam svoj poziv obema stranama da pauziraju borbe kako bi se omogućilo civilima da se pobrinu za sebe i svoje porodice, da bi se omogućio pun i nesmetan pristup humanitarcima i da bi se omogućilo svim civilima, uključujući diplomatsko osoblje, da dođu na bezbedno'', rekao je Blinken.

Kako navodi AP, Pentagon je premestio mali broj vojnika u bazu u obližnjoj državi Džibuti na Rogu Afrike kako bi podržao evakuaciju civila.

Burhan je danas izjavio da je vojska kojom on rukovodi posvećena vladi koju predvode civili, što je protumačeno kao očigledno nastojanje da se pridobije međunarodna podrška u borbi njegovih vojnih snaga protiv rivalske paravojne grupe u krvavoj borbi za vlast, prenosi agencija.

Nakon ove Burhanove izjave, na dan kada muslimani proslavljaju Bajram, koji označava kraj Ramazana i meseca posta, obe strane su izdale saopštenja u kojima se navodi da su se dogovorili o trodnevnom primirju kako bi se omogućilo ljudima da proslave praznik, ali su se i dalje mogle čuti pucnjave u delovima glavnog grada Kartuma, sat vremena nakon što je primirje navono stupilo na snagu.