26. april 2023 17:51

SAD potvrdile smrt drugog Amerikanca u Sudanu i traže produžetak prekida vatre

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Orhan Cam, ilustracija

VAŠINGTON – Bela kuća je danas saopštila da je drugi Amerikanac umro u Sudanu tokom aktuelnih sukoba, kao i da pomaže malom broju američkih državljana koji žele da napuste afričku zemlju, iako je nasilje bitno smanjeno.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Bajdenova administracija nastavlja da radi sa obe strane u sukobu na jačanju primirja, kako bi bio omogućen pristup veće humanitarne pomoći, preneo je Rojters.

"Pozivamo obe vojne frakcije da se pridržavaju prekida vatre, kao i da ga produže", rekao je Kirbi i dodao da se "čini kako je nasilje značajno opalo".

Komentari Bele kuće dolaze dok već 11 dana traju borbe između sudanske vojske i paravojnih snaga na periferiji glavnog grada Kartuma uprkos primirju čiji je cilj smirivanje sukoba.

"Predsednik Džozef Bajden tražio je svaku zamislivu opciju da pomogne što većem broju Amerikanaca i aktivno je olakšavao odlazak relativno malog broja onih koji su želeli da napuste zemlju", rekao je Kirbi.

Neki američki građani stigli su u Port Sudan s namerom da se evakuišu i dobili su podršku.

"USAID je rasporedio timove u regionu i spreman je da pomogne u pružanju humanitarne pomoći, ali svaki prekid vatre bi morao da ostane na snazi i da bude produžen", poručio je portparol.