26. april 2023 20:15

Zelenski i Si razgovorali prvi put od početka rata; Nastavak sukoba u Bahmutu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski i Si razgovorali prvi put od početka rata; Nastavak sukoba u Bahmutu

Foto: Shutterstock.com/ LeStudio, ilustracija

KIJEV/MOSKVA - Predsednik Kine Si Đinping razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojem je preneo da će Kina poslati svoje predstavnike u Ukrajinu i sa svim stranama razgovarati o rešavanju krize u toj zemlji.

Ovo je prvi kontakt dvojice lidera od početka sukoba u Ukrajini, a Si je preneo Zelenskom da će se Kina usredsrediti na promovisanje mirovnih pregovora i uložiti napore da dođe do prekida vatre što je pre moguće, prenosi Rojters.

''Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i velika i odgovorna zemlja, nećemo ni da sedimo skrštenih ruku, niti da sipamo ulje na vatru, a još manje da pokušavamo da profitiramo od toga'', rekao je Si.

Zelenski je na Tviteru objavio da je imao dug i sadržajan razgovor sa Sijem.

"Verujem da će to, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralni odnosa", poručio je Zelenski.

KOMANDANT ukrajinskih snaga za specijalne operacije Viktor Horenko rekao je da je situaciju u Bahmutu složena, nakon što je posetio trupe na terenu, saopštila je danas Vojna komanda Snaga za specijalne operacije.

UKRAJINSKE TRUPE trpe teške gubitke u bici za Bahmut, zato što generalštab nije pripremio grad za odbranu, tvrdi bivši zamenik komandanta ukrajinskih snaga za specijalne operacije, general Sergej Krivonos.

"Plaćamo groznu cenu za ovaj grad. Radi se o tome da su neki oficiri iz komande načinili greške i nisu pripremili grad za odgovarajuću odbranu", rekao je Krivonos, bivši zamenik sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu, kako prenosi TASS.

ŠEF RUSKE paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin rekao je danas da se Ukrajina sprema za ''neizbežnu'' kontraofanzivu i da šalje dobro pripremljene jedinice u razoreni grad Bahmut, koji je mesecima unazad žarište borbe.

U audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu, Prigožin je takođe ponovio kritike upućene ruskom bezbednosnom establišmentu, rekavši da se unutar Rusije dešava ''izdaja'', pošto je kritikovao Ministarstvo odbrane što mu ne šalje, kako je rekao, preko potrebne pošiljke municije i još vojnika.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski nastoji da skrene pažnju sa situacije u Bahmutu tako što izvodi lažnu ofanzivu samo za pokazivanje u oblasti Zaporožja, rekao je danas član glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov.

Rogov je istakao za TAS S da je jasno da je za Ukrajinu ključno da pokvari proslavu Dana pobede u Rusiji 9. maja i da bi Kijev mogao da pokuša „da postigne neke uspehe u oblasti Zaporožja i pokrene neke akcije nekoliko dana pre proslave“.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski izjavio je da se „niko ne može osećati bezbedno“, osim ukoliko Rusija nije poražena i pozvao da se rat završi, kako je naveo, „novim Nirnbergom“.

"Svaka manifestacija ruskog terora, svaki dan agresije je dodatni argument da se sve ovo mora završiti u Tribunalu - u novom Nirnbergu protiv rusizma, protiv onih koji uništavaju živote i ljude, koji koriste projektile protiv muzeja i navođene bombe protiv crkava", napisao je Zelenski na Telegramu.

UKRAJINA SARAĐUJE sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, objavio je Rojters, pozivajući se na visoke zvaničnike.

UKRAJINA je uspela da povrati 44 ratna zarobljenika iz ruskog pritvora, saopštio je danas visoki savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Visoki savetnik Andrij Jermak je na svom nalogu na Telegramu naveo da su 42 vojnika i dva civila oslobiđeni, i da su neki od njih prilikom zarobljavanja zadobili povrede ''usled mučenja'', kako navodi Rojters.

IZ KREMLJA je danas saopšteno da je potez Moskve da preuzme privremenu kontrolu nad imovinom finske energetske grupe Fortum i njene bivše nemačke podružnice Uniper osveta za, kako je navedeno, nezakonitu zaplenu ruske imovine u inostranstvu.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je u utorak ukaz o uspostavljanju privremene kontrole nad imovinom dve državne energetske kompanije čija se imovina nalazi u Rusiji, podseća Rojters.