28. april 2023 16:52

IAEA: Rusija popravlja dalekovode koje vode ka ruskim teritorijama

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Millenius, ilustracija

BEČ - Rusija je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da će oprema koja je zatečena u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju kontroliše ruska vojska, biti iskorišćena da se poprave dalekovodi koji idu ka ruskoj teritoriji, saoštilo je danas nadzorno telo UN za nuklearnu energiju.

Planirano obnavljanje dalekovoda moglo bi da ojača ukrajinske strahove da se Rusija sprema da poveže najveću nuklearku u Evropi, Zaporožje, sa elektromrežom na teritoriji koju kontroliše, preneo je Rojters.

Mali broj predstavnika IAEA se nalazi u NE Zaporožje, u kojem radi ukrajinsko osoblje uz nadzor ruske vojske u ruske nuklearne kompanije Rosatom.

"Tim IAEA je posmatrao i video da je velika količina opreme prebačena u turbinu jedinice tri, da je u pitanju transformator koji će da zameni oštećeni čvor 'Kahovka'. Linija 'Kahovka' je jedna od četiri linije koje su bile operativne pre vojnog konglikta i povezana je sa elektromrežom koju kontroliše Rusija, južno od nuklearke", navela je IAEA.

Samo jedna od četiri linije trenutno radi i jedini je izvor spoljne energije ka elektrani, koja treba da hladi gorivo u šest reaktora, iako su ugašeni.

Ukoliko se ne bi hladilo to gorivo, moglo bi da dođe do potencijalno katarstrofalnog nuklearnog topljenja.