3. maj 2023 17:17

Članice EU verifikovale sporazum o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

BRISEL - Zemlje članice Evropske unije postigle su danas dogovor o zajedničkoj nabavci municije za Ukrajinu, nakon višenedeljnih neslaganja koja su izazvala nezadovoljstva vlasti u Kijevu.

Švedska, sadašnja predsedavajuća EU, saopštila je da su ambasadori odobrili odluku da podrže ukrajinske oružane snage sa milijardu evra, u cilju zajedničke nabavke municije i projektila, preneo je Rojters.

Ambasadori zemalja članica EU odobrili su sporazum na sastanku u Briselu, čime je okončan spor oko toga koliko poslova iz ugovora o municiji treba da ostane u Evropi.

Šema zajedničke nabavke deo je sveobuhvatnijeg plana da se Ukrajini dostavi milion artiljerijskih granata i projektila u narednih 12 meseci, nakon molbi Kijeva da joj je takva municija urgentno potrebna u ratu protiv Rusije.

Ministri inostranih poslova EU odobrili su plan u martu, ali dogovor oko tih nabavki nije mogao da bude zaključen nedeljama, jer su se vlade prepirale oko nekih pravila.

Zemlje EU ranije su se složile da ograniče šemu na firme iz Evropske unije, kao i iz Norveške, zbog bliskih ekonomskih veza, ali je, kako diplomate kažu, Francuska insistirala da se sva proizvodnja odvija u Evropi.

Taj stav revoltirao je druge članove bloka, uključujući istočne i baltičke zemlje, Nemačku i Holandiju, koji su izrazili sumnju da evropska industrija ima kapacitet da brzo proizvede dovoljne količine oružjja, a da makar ne koristi komponente izvan EU.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prošlog meseca kritički je reagovao što dogovor još nije sproveden, upozoravajući da se "cena te neaktivnosti meri ljudskim životima".