9. maj 2023 16:21

Nakon hapšenja bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, njegova stranka poziva na proteste

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/K.M. Chaudhry, File/K.M. Chaudary

ISLAMABAD - Pakistanska agencija za borbu protiv korupcije uhapsila je danas bivšeg premijera Imrana Kana na Višem sudu u Islamabadu, što je nagoveštaj za nova previranja, dok njegova stranka poziva na proteste širom zemlje.

Tenzije su porasle u većim gradovima nakon hapšenja, a stotine pristalica zbačenog premijera blokirale su ulice u Kanovom rodnom gradu Lahoru, gde je policija stavljena u stanje pripravnosti, kao i u severozapadnoj provinciji Hajber-Pahtunva, preneo je Rojters.

Na snimku hapšenja vide se desetine pripadnika paravojnih jedinica u opremi za kontrolu nereda, kako opkoljavaju Kana i odvode ga u crni kombi, držeći ga za ruke.

Njegovo hapšenje usledilo je dan nakon što je vojska, veoma moćna u toj zemlji, kao malo puta dosad izrekla javni prekor bivšem premijeru zbog učestalih optužbi protiv visokih vojnih zvaničnika da su pokušali da ubiju njega i bivšeg šefa vojske, kao i da stoje iza namere da se on ukloni sa vlasti.

Imran Kan uhapšen je tokom saslušanja u sudu u Islamabadu, gde se pojavio zbog optužbi za više slučajeva korpucije.

Sud je pozvao vlasti da objasne Kanovo hapšenje u prostorijama te instuticije.

Kan (70) je bio velika zvezda kriketa, koji je postao političar, a nije pokazao znakove povllačenja otkako je svrgnut sa mesta premijera u aprilu prošle godine, čak i nakon što je ranjen u novembru u napadu na njegov konvoj dok je predvodio protestni marš do Islamabada u cilju raspisivanja vanrednih opštih izbora.

On je tvrdio da je njegovo svrgavanje bilo nezakonito i vodio je kampanju protiv vlade svog naslednika, premijera Šabaza Šarifa, zahtevajući prevremene izbore.

Hapšenje Kana dolazi u trenutku kada mnogi Pakistanci osećaju posledice najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, praćene rekordno visokom inflacijom.