12. maj 2023 19:40

Pakistan: Sud naredio puštanje Imrana Kana uz kauciju na dve sedmice

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Anjum Naveed

ISLAMABAD - Pakistanski sud je naredio puštanje bivšeg premijera Imrana Kana uz kauciju na dve sedmice, izjavio je danas njegov advokat, nakon što je njegovo hapšenje u slučaju navodne prevare sa zemljištem izazvalo masovne proteste.

Hapšenje, koje je Vrhovni sud proglasio "nevažećim i protivzakonitim" dan ranije, podstaklo je nestabilnost u državi od 220 miliona stanovnika koja je zahvaćena ekonomskom krizom, rekordnom inflacijom i odloženim finansiranjem MMF-a, preneo je Rojters.

Kan je pozdravio naredbu suda i rekao da je pravosuđe jedina zaštita u Pakistanu od "zakona džungle".

"Moram reći da sam ovo očekivao od našeg pravosuđa, jer ostala je samo nada - jedina tanka linija između banana republike i demokratije, a to je pravosuđe", rekao je on novinarima unutar prostorija suda.

Kan je odgovarajući na pitanja, dodao da ne veruje da su bezbednosne agencije zemlje bile protiv njega, ali je sugerisao da je položaj načelnika Generalštaba vojske svemoćan.

"Jedan čovek u ovoj zemlji odlučuje šta će se dogoditi, to je jedan čovek. Nisu u pitanju bezbednosne agencije, to je jedan čovek - načelnik Generalštaba vojske", rekao je on ne imenujući genrala Asima Munira.