24. maj 2023 12:17

Ministar Edin Đerlek u prvoj zvaničnoj poseti Eritreji, sa zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

ASMARA - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek boravi u prvoj zvaničnoj poseti Eritreji, gde je danas u glavnom gradu ove države Asmari razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Osmanom Saleh Mohamedom o bilateralnim odnosima i unapređenju sveobuhvatne saradnje.

Ministar je istakao da je ovo prva zvanična poseta Eritreji od uspostavljanja diplomatskih odnosa i izrazio zadovoljstvo što predstavlja prvog srpskog zvaničnika koji je učinio značajan korak za unapređenje dijaloga i saradnje dveju zemalja.

Srbija je, kako je ocenio, opredeljena da sa ovom tradicionalno prijateljskom zemljom, neguje i unapređuje odnose, utemeljene na zajedničkim vrednostima koje su zastupale članice Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštio je Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj.

On je podsetio i na posetu šefa eritrejske diplomatije Srbiji tokom obeležavanja 60 godina od prve sednice pokreta nesvrstanih, ukazujući na potrebu intenziviranja i uspostavljanja kontinuiteta političkog dijaloga i saradnje u cilju obostranih interesa.

Imajući u vidu da je potpisan Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova, Đerlek je ocenio da postoji potencijal za daljim jačanjem svih vidova bilateralne saradnje, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede i rudarstva.

Izneo je i uverenje da trgovinska razmena može dostići zadovoljavajući nivo, s obzirom na privredne mogućnosti dve zemlje.

Šef diplomatije Eritreje naveo je da naše dve države i naroda imaju istorijske veze i dele slične vrednosti, poručujući da će Država Eritreja nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i njene interese na međunarodnom planu.

Ministar Đerlek zahvalio se na doslednoj podršci Države Eritreje spoljnopolitičkim prioritetima Srbije iznevši očekivanje da će se ta podrška i ubuduće nastaviti, navedeno je u saopštenju.