29. maj 2023 11:24

Turska: Veća podrška iskusnom autokrati nego neproverenom demokrati

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Emrah Gurel

ANKARA - Novom izbornom pobedom dosadašnjeg predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, građani su pokazali da veću podršku uživa iskusni autokrata nego njegov rival, neprovereni demokrata Kemal Kiličdaroglu.

Erogan je razumeo raspoloženje u biračkom telu i to bolje od agencija za istraživanje javnog mnjenja i analitičara koji su nagoveštavali da bi Kiličdaroglu, najjači opozicioni kandidat mogao da ga pobedi, prenosi Bi-Bi-Si.

Možda, ali ne ovoga puta iako je Erdoganov glavni oponent osvojio svega četiri odsto glasova manje od njega.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je najpopularniji opozicioni lider vodio svoju izbornu kampanju sa imidžom "gospodin fini momak", obećavajući novo "tursko proleće", ali ubrzo je shvatio da mora da pridobije podršku nacionalista i dopadne se desničarima pa je obećao da će sve izbeglice vratiti tamo odakle su došli.

To ipak nije bilo dovoljno da pobedi Erdogana koji već 20 godna gradi i učvršćuje povezanost sa svojim pristalicama.

Oni su poput njega - religiozni konzervativci koji su mu i na ovim izborima ukazali poverenje za novi petogodišnji mandat na čelu države.

Nedugo nakon što je objavljen rezultat drugog kruga predsedničkih izbora, ulice glavnog grada Ankare pretvorile su se u kaleidoskop turskih zastava, uz zvuke sirena i slavljeničko klicanje Erdoganovih pristalica.

Ogroman broj ljudi se okupio ispred predsedničke rezidencije, palate sagrađene po Erdoganovoj meri sa više od 1.000 soba koja se našla na listi Kiličdarogluovih obećanja kao objekat koji će biti predat za javnu upotrebu.

Rezultati izbora su potvrda da je Erdogan snažan političar, sultan novog doba koji se nikome ne klanja, a glavna poruka je da građani Turske ipak više vole čvrstog nego finog lidera.