29. maj 2023 18:07

Sančez raspisao vanredne izbore zbog preuzimanja odgovornosti za poraz na lokalu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Susan Walsh

MADRID - Španski socijalistički premijer Pedro Sančez neočekivano je danas raspisao vanredne nacionalne izbore za 23. jul, rekavši da se oseća prinuđenim da "preuzme ličnu odgovornost za rezultate" nakon što su levičarske stranke poražene na regionalnom glasanju.

Sančez je, iako je više puta ranije istakao da želi pun mandat na mestu španskog premijera, video poraz u nedelju kao izglasavanje nepoverenja njegovoj koalicionoj vladi, preneo je Rojters.

"Smatram da je neophodno naš demokratski mandat prepustiti volji naroda", rekao je on.

Nedeljni rezultati pokazuju da bi konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha i krajnje desničarski Voks mogli da svrgnu Sančezovu Socijalističku radničku partiju (PSOE) ako ponove taj učinak na nacionalnom nivou.

Feiho pozdravio je danas najavu vanrednih opštih izbora u julu i zatražio od birača da njegovoj stranci daju "jasnu većinu".

"Samo tri od 12 regiona u kojima su održani izbori zadržana je socijalistička dominacija sa vrlo uskim marginama, dok je preostalih devet osvojio PP", istakao je Feiho.

Konzervativcima će, međutim, biti potrebne koalicije ili neformalni sporazumi o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks u šest regiona u kojima PP nije uspela da obezbedi radnu većinu.

Lider Voksa Santjago Abaskal izjavio je ranije danas da je njegova stranka otvorena za formiranje koalicija regionalnih vlada sa PP posle lokalnih izbora održanih u nedelju.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, na lokalnim izborima u Španiji održanim juče vladajuća Socijalistička partija pretrpela je veliki poraz od konzervativne Narodne partije (PP). Socijalisti su uspeli da ostvare tesnu pobedu u samo tri od ukupno 12 regiona, dok je u ostalih devet, najverovatnije, Narodna partija odnela pobedu uz koalicije ili neformalne sporazume o podršci sa krajnje desničarskom strankom Voks.