31. maj 2023 11:46

"Euraktiv": Šefovi diplomatija NATO u Oslu verovatno će razmatrati i situaciju na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Euraktiv": Šefovi diplomatija NATO u Oslu verovatno će razmatrati i situaciju na KiM

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

OSLO - Šefovi diplomatija članica NATO-a će verovatno razmatrati goruću situaciju na Kosovu i Metohiji, tokom ovonedeljnog neformalnog sastanka u Oslu, iako ta tema zvanično nije na dnevnom redu, saznaje Euraktiv.

Neformalni skup ministara spoljnih poslova NATO-a u norveškoj prestonici drugi je te vrste, nakon što je Nemačka inicirala format prošle godine u Berlinu, a delegacije će se, tokom današnjih i sutrašnjih razgovora ponašati kao da je ovo „formalni“ sastanak, izjavilo je nekoliko NATO diplomata briselskom portalu.

Kao glavne teme skupa navedene su pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi i pomoć Ukrajini.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u utorak u Oslu da će alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na KiM, kako bi se suzbilo nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

Stoltenberg je „najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga“.

Za četvrtak u Oslu je planirana radna sednica od tri sata na kojoj će većina vremena biti posvećena kandidaturi Švedske i podršci NATO-a Ukrajini i njenom budućem odnosu sa alijansom, navodi Euraktiv.

Članice NATO-a razmatraće unapređenje formata svojih odnosa sa Kijevom, koji ima za cilj da proširi paket pomoći ratom razorenoj zemlji i pokaže političku podršku njenoj kandidaturi za članstvo.

Generlani sekretar NATO Stoltenberg je izjavio da sada postoji mogućnost prijema Švedske posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

On je izrazio optimizam u pogledu pristupanja Švedske zapadnom vojnom savezu dok su SAD pritiskale Tursku da odustane od prigovora uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova.

Iako će turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ostati u Ankari zbog procesa formiranja parlamenta, Stoltenberg je rekao da NATO „radi na tome i sa ciljem da se odluka donese na samitu u Viljnusu“ koji je zakazan za 11-12 juli, navodi Euraktiv.