15. decembar 2022 18:29

Protesti u Peruu nastavljeni uprkos vanrednom stanju

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Hugo Curotto

LIMA - U Peruu su demonstranti danas ponovo blokirali puteve, uprkos tome što je vlada proglasila vanredno stanje da bi obustavila nasilne proteste zbog svrgavanja doskorašnjeg predsednika Pedra Kastilja.

Na snimcima lokalne televizije vidi se kolona desetina vozila na ključnom autoputu južno od Lime i kako stotine demonstranata postavljaju kamenje na puteve u regionima Puno, Kusko i Arekipa, preneo je Rojters.

Peru je u sredu proglasio vanredno stanje što podrazumeva davanje posebnih ovlašćenja policiji i ograničavanje sloboda, uključujući pravo na okupljanje.

Posle Kastiljovog smenjivanja, u Peruu su počeli protesti u kojima je najmanje osam ljudi poginulo.

Kastiljo, levičar izabran 2021. godine, smenjen je 7. decembra u Kongresu koji je glasao za njegov opoziv i odmah je uhapšen nakon nezakonitog pokušaja da raspusti Kongres.

Kastiljova zamenica Dina Boluarte postala je predsednica Perua nakon njegove smene.

Tužioci traže 18 meseci pritvora za Kastilja koji je optužen za pobunu i zaveru, a Vrhovni sud Perua ima rok za odluku do petka.

Kastiljo je negirao optužbe.

Konfederacija radnika Perua, jedan od najvećih sindikata u zemlji, pozvala je na dan borbe, usred protesta kojima se zahteva raspuštanje Kongresa, ostavka Boluarte i hitni izbori.