2. jun 2023 14:36

"Antifašistički miting" u Nici zbog dolaska nećake Marin le Pen

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Victor Velter, ilustracija

NICA - Krajnja levica poziva svoje pristalice na miting protiv "Festivala desnice" u Nici, koji se danas održava u organizaciji stranke "Ponovno osvajanje!" (Reconquête!).

Obraćanje potpredsednice stranke Marion Marešal, nećake Marin le Pen, na događaju koji je "mešavina i političkog i svečanog skupa", očekuje se u 18 časova na tragu Dirandi, dok ultralevica osuđuje ovaj "pokušaj normalizacije i trivijalizacije krajnje desnice", piše pariski "Figaro".

U isto vreme, na trgu Garibaldi, svoj miting će imati krajnja levica.

"Ponovno osvajanje!", partija Erika Zemura, organizovaće svoju "desničarsku žurku" u srcu Nice.

Potpredsednica Marion Marešal će održati govor sa Filipom Vardonom, šefom opozicije protiv Kristijana Estrozija.

To je dobro podmazan mehanizam, nastavlja "Figaro", koji sada znamo napamet: Erik Zemur, Stanislas Rigo, Marion Marešal... Sve što vam treba je ime i prezime da bi se antifašistička mašina aktivirala. Ovog puta, na trgu u centru mondenskog grada na Azurnoj obali, najavljeno je pojavljivanje nećake Marin Le Pen.

Trg Dirandi, je za ovu priliku iznajmljen opštini.

Kao odgovor, levičarske grupe pozvale su na akciju.

"Ova 'partija desnice', pod izgovorom slavljenja političkih i ideoloških vrednosti, u stvarnosti je samo pokušaj normalizacije i banalizovanja krajnje desnice u našem javnom prostoru. Odbijamo da se ova ideologija mržnje i podela utemelji u našem društvu!", navodi se u saopštenju za javnost "Antifašističkog odbora", koje je poslato redakcijama francuskih listova.

Ovo "predstavlja pretnju osnovnim principima naše demokratije, kao što su sloboda, jednakost i bratstvo. Hrani stigmatizaciju manjina, ksenofobiju, rasizam, seksizam i LGBT-fobije, kroz lažne i mučne teorije poput velike zamene ili teorije roda", navodi se u saopštenju "Antifašističkog odbora" i dodaje:

"Najavljenim skupom potvrđujemo našu odlučnost da ne dozvolimo da ove retrogradne i fašističke ideje zavladaju našim društvom. Pozivamo sve građane, udruženja, sindikate, studente, radnike, nezaposlene i mlade da nam se pridruže na antifašističkoj akciji".

"Figaro" piše da se u Nici, ipak, tokom dana ne očekuje nikakvo nasilje.