8. jun 2023 11:32

Crveni krst: Mine koje plutaju posle poplave u Hersonskoj oblasti mogu da predstavljaju opasnost za civile

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/

ŽENEVA - Mine koje plutaju rekom Dnjepar posle uništavanja brane u Novoj Kahovki mogu da predstavljaju veliku opasnost za civile širom južne Ukrajine narednih decenija, saopštio je danas Crveni krst.

Nakon razaranja brane u ranim jutarnjim časovima u utorak, došlo je do poplava koje su obuhvatile i front, a pritom su ugrozile živote desetine hiljada ljudi u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

Ukrajina je optužila Rusiju za dizanje u vazduh, dok je Moskva poručilada da je Ukrajina sabotirala branu po nalogu Zapada, kako bi se smanjile zalihe vode Krimu i kako bi se sklonila pažnja sa posrnule kontraofanzive.

Neki ruski zvaničnici kažu da je moguće da se brana urušila, a vode su, takođe, razlile veliki broj mina postavljenih tokom 15-mesečnog rata i niko ne zna gde su: moguće je da su i dalje u minskim poljima, ali je isto tako moguće da su u rečnom mulju ili na poljoprivrednim poljima, baštama ili putevima na velikoj površini.

"U prošlosti, znali smo gde leži opasnost. Sada, ne znamo. Jedino što znamo je da su negde nizvodno. Sa jezom dočekujemo vesti koje stižu", rekao je šef Jedinice za dekontaminaciju oružja pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Erik Tolefsen, dodajući da su podvodne mine iz Drugog svetskog rata bile aktivne u Danskoj u 2015. godini.

Osim nagaznih mina za neprijateljsku vojsku, obe strane su koristile i veliku količinu artiljerijskih granata i protivtenkovskih mina.

"Tačan broj mina u Ukrajini nije poznat. Znamo samo da ih je veoma mnogo", rekao je Tolefsen.