12. jun 2023 10:14

Ombudsman: Rusi koriste dečiji rad i militarizuju decu na zarobljenim teritorijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ombudsman: Rusi koriste dečiji rad i militarizuju decu na zarobljenim teritorijama

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV - Komesar ukrajinske Vrhovne rade za ljudska prava Dmitro Lubinec izjavio je danas da Rusi koriste dečiji rad i militarizuju maloletnike na privremeno zarobljenim teritorijama Ukrajine.

"Nažalost, Ukrajina nema pristup privremeno okupiranim teritorijama, tako da smo uskraćeni za mogućnost da pratimo zaštitu prava dece u tim delovima zemlje. Milioni Ukrajinaca, uključujući stotine hiljada dece, ostaju van pravne zaštite naše države“, napisao je Lubinec na Telegram kanalu, povodom Svetskog dana borbe protiv dečijeg rada, prenosi Ukrinform.

Na Svetski dan borbe protiv dečijeg rada, on je apelovao na svet da osudi postupke Rusije kojima se krše norme međunarodnog prava.

"Pozivam vas da podržite ukrajinsku formulu mira kako bismo zaštitili našu decu i njihovo pravo na srećno detinjstvo u slobodnoj i nezavisnoj državi", naglasio je Lubinec.

Kako je napomenuo, pitanja borbe protiv eksploatacije dece su definisana međunarodnim i nacionalnim zakonodavnim aktima, koje su i Ukrajina i Rusija ratifikovale i obavezale se da ih poštuju. Među njima je i Konvencija UN o pravima deteta, koja je posebno definisala pravo na zaštitu od eksploatacije i rada koji može biti štetan za dete, kao i Evropska socijalna povelja, koja je ustanovila prava dece na adekvatno obrazovanje i socijalnu zaštitu i postavila minimalnu starosnu dob za zapošljavanje kako bi se ograničio pristup opasnim oblicima rada.

Istovremeno, rekao je ombudsman, Ruska Federacija danas ignoriše norme međunarodnog prava. Kancelarija Poverenika redovno prima žalbe građana sa privremeno okupiranih teritorija u vezi sa kršenjem njihovih prava, uključujući i korišćenje dečijeg rada i militarizaciju dece, naveo je Lubinec.