13. jun 2023 13:28

NATO za narednu godinu najavljuje otvaranje kancelarije u Tokiju

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

TOKIO - NATO će uspostaviti kancelariju za vezu u Tokiju 2024. godine i koristiti je kao čvorište za saradnju sa Australijom, Japanom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, objavio je danas list Nikei.

List je naveo da će NATO produbiti veze sa svoja četiri glavna partnera na Pacifiku, formirajući osnovu za saradnju u oblastima kao što su sajber bezbednost i svemir. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je tokom posete Japanu u januaru japanskom premijeru Fumiu Kišidi da će ojačati veze Alijanse sa tom zemljom zbog bezbednosnih izazova kao što su napad Rusije na Ukrajinu i rastuća vojna moć Kine. 

Kišida je prošlog meseca rekao da Japan nema planove da se pridruži NATO-u.

Japanski ambasador u SAD rekao je u maju da NATO planira otvaranje kancelarije u Tokiju, prve u Aziji da bi se olakšale regionalne konsultacije, preneo je Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron usprotivio se tom planu. 

Kina je tada saopštila da u Azijsko-pacifički region nije dobrodošla, kako je navela, "grupna konfrontacija" pozivajući Japan da bude oprezan po pitanju vojne bezbednosti.

Australija je već među pet partnera koji nisu NATO članovi, ali imaju poboljšane mogućnosti za veću saradnju sa Alijansom, kao što su obuka i deljenje informacija, saopštio je NATO u aprilu.