15. jun 2023 12:41

Brisel: Ostin pozvao saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brisel: Ostin pozvao saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije

Foto: Shutterstock.com/Sergii Figurnyi, ilustracija

BRISEL - Ministar odbrane SAD Lojd Ostin pozvao je danas u Briselu saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije za Ukrajinu, a posebno za protivvazdušnu odbranu.

Obraćajući se na sastanku ministara odbrane članica Kontakt grupe za Ukrajinu, koju čini oko 50 zemalja, Ostin je naglasio da je Kijevu potrebna i kratkoročna i dugoročna podrška jer je, kako je naveo, rat maraton, a ne sprint.

Ostin je na sastanku u sedištu NATO-a u Briselu primetio da je Kontakt grupa već dala Ukrajini vazdušne odbrambene sisteme, ali je naglasio da je potrebna još veća hitna pomoć.

Ostin je u uvodnoj reči na sastanku takođe rekao da će Kontakt grupa nastaviti da prilagođava pomoć Ukrajini u skladu sa promenama okolnosti na terenu, preneo je Rojters.

Bio je to 13. sastanak Kontakt grupe koju je Vašington uspostavio prošle godine radi koordinacije zapadne pomoći Kijevu.

Sastanku prisustvuje i ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Ministri odbrane NATO-a sastaće se kasnije tokom dana odvojeno sa Reznikovim da bi razgovarali o podršci Kijevu.

Ministri NATO-a sastaće se danas i sa predstavnicima odbrambene industrije da bi ih podstakli da povećaju proizvodne kapacitete da bi Alijansa

mogla da obezbedi više oružja i municije za Ukrajinu, kao i da popuni sopstvene zalihe.