16. jun 2023 06:39

IAEA: Konvoj zaustavljen na nekoliko minuta zbog pucnjave, nema povređenih

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV – Konvoj Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA sa generalnim direktorom Rafaelom Grosijem morao je da se zaustavi na nekoliko minuta u povratku na teritoriju pod kontrolom Kijeva zbog pucnjave u toj oblasti, ali delegacija nije bila u neposrednoj opasnosti, saopštio je Rojtersu portparol IAEA.

"Konvoj je zaustavljen i nekoliko minuta se jasno čula pucnjava, ali konvoj nije bio u neposrednoj opasnosti. IAEA nema drugih informacija o incidentu", rekao je portparol.

Zvaničnik ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosenergoatom Renat Karča rekao je za TASS u četvrtak da su oružane snage Ukrajine prekršile primirje i otvorile vatru kada se misija IAEA vraćala na teritoriju pod kontrolom Kijeva.

Prema njegovim rečima, tim IAEA je morao kratko da sačeka, ali je Grosi već stigao u grad Zaporožje. U konvoju nije bilo povređenih.

Karča je naglasio da je Kijev garantovao da će prekid vatre biti na snazi do 18:00 časova ali su ukrajinske trupe počele da pucaju pre nego što je ovaj period istekao.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je u četvrtak da su preduzete "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

On je, tokom posete nuklearki, nakon rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocenio da je situacija u Zaporožju "ozbiljna", ali da je nivo rashladne vode dovoljan, prenosi Rojters.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara.

Ta najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi od marta 2022. je pod kontrolom ruskih snaga.

Nuklearka je u blizini prve linije fronta, a ukrajinska i ruska strana se međusobno optužuju za granatiranje teritorije na kojoj se ona nalazi.