17. decembar 2022 09:21

SAD: Izjednačava se kažnjavanje za krek i kokain u prahu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Bigflick, ilustracija

VAŠINGTON - Američko ministarstvo pravde odlučilo je da ukine nejednakost pri izricanju kazni za krivična dela u vezi s narkoticima, kokainom u prahu i krek kokainom, čime je okončana politika koja se u velikoj meri smatrala rasističkom, prenosi BBC.

Državni tužilac Merik Garland naveo je u saopštenju da dosadašnja politika „pokreće neopravdane rasne disparitete u sistemu krivičnog pravosuđa“.

Američki predsednik Džozef Bajden je podržao odbacivanje smernica za odmeravanje kazni koje je sam zagovarao kao senator pre više decenija, navodi BBC.

Bajden, tada senator, predložio je 1986. godine Dekret protiv zloupotrebe narkotika, odnosno oštrije propisane kazne za narkotike poput krek-kokaina koji su češće koristili Afroamerikanci ili pripadnici nekih etničkih manjina.

Zakonom je tada propisana minimalna kazna od pet godina za trgovinu 500 grama kokaina u prahu ili pet grama kreka.

Disparitet u kazni se od tada smanjio sa 100 prema jedan na 18 prema jedan, a pred kraj svoje karijere u Senatu, Bajden se distancirao od zakona, da bi sada kao predsednik predvodio pozive da se takva politika ukine, navodi BBC.

Novo pravilo stupa na snagu u roku od 30 dana i ne primenjuje se retroaktivno, a od tužioca se traži da „promovišu ekvivalentan tretman krivičnih dela kokaina u prahu i kreka“.

„Disparitet u izricanju kazni nema nikakvu osnovu u nauci, ne doprinosi sprovođenju zakona i pokreće neopravdane rasne disparitete u našem sistemu krivičnog pravosuđa“, navodi se u dopisu američkog Ministarstva pravde federalnim tužiocima.