17. decembar 2022 14:37

Erdogan: Sudovi će ispraviti sve greške u žalbenom postupku u slučaju gradonačelnika Istanbula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan: Sudovi će ispraviti sve greške u žalbenom postupku u slučaju gradonačelnika Istanbula

Foto: Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

ISTANBUL - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će sudovi ispraviti sve greške u žalbenom postupku nakon što je opozicionom gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamogluu izrečena zatvorska kazna, ali da, u međuvremenu, se ne mogu ignorisati pravne odluke.

U prvim direktnim komentarima na presudu Imamogluu od srede na dve godine i sedam meseci zatvora i zabranu obavljanja političkih funkcija zbog navodnog vređanja članova državne izborne komisije, Erdogan je rekao da ga ne zanima ko će biti opozicioni kandidat na izborima sledeće godine, preneo je Rojters.

Imamogluu, koji je član glavne opozicione Republikanske narodne Partiji (CHP), suđeno je zbog govora iz 2019. nakon poništavanja rezultata lokalnih izbora u Istanbulu, kada je rekao da poništavanje legalnih izbora predstavlja "budalaštinu".

Optužba je predviđala maksimalnu kaznu zatvora od četiri godine, a u tužbi se navodi da je Imamoglu naneo tom izjavom uvredu članovima državne izborne komisije.

Pobeda Imamoglua u martu 2019. na izborima za gradonačelnika Istanbula poništena je nakon što je Partija pravde i razvoja turskog predsednika Erdogana prijavila nepravilnosti tokom održavanja tih izbora, a na ponovljenim izborima u junu ponovo je pobedio Imamoglu.