27. jun 2023 14:50

Putin: Rusija je u potpunosti finansirala "Vagner"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Rusija je u potpunosti finansirala "Vagner"

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

MOSKVA - Rusija je u potpunosti finansirala grupu "Vagner", rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa vojnim vrhom u Kremlju.

„Želim da istaknem i želim da svi znaju to: celu Vagnerova grupu je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Precizirao je da su ruske vlasti od maja prošle do maja ove godine, "Vagneru" platile više od 86 milijardi rublja, što je oko milijardu evra.

"Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to", poručio je Putin.

Privatna vojna formacija "Vagner" Jevgenija Prigožina započela je proteklog vikenda pobunu i krenula ka Moskvi.

Jedinice "Vagnera" su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, nakon čega je Uprava FSB pokrenula je postupak protiv šefa te grupe Jevgenija Prigožina zbog "organizovanja oružane pobune".

Prigožinovih je pobunu obrazložio tvrdnjom da je ruska vojska navodno izvršila raketne i bombaške napade na pozadinske kampove "Vagnera".

Prigožinovu izjavu su demantovali rusko ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je, po odobrenju ruskog predsednika Vladimira Putina, pregovarao u subotu sa Prigožinom, kada je postignut dogovor da se zaustavi napredovanje "Vagnera" i situacija deeskalira.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je objasnio da će Prigožin moći da ode u Belorusiju, a da će krivični postupak biti obustavljen.