5. jul 2023 13:47

Peskov: Situacija u Nuklearnoj elektrani u Zaporožju rizična zbog mogućih akcija sabotaže kijevskog režima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ID1974, arhiva

MOSKVA - Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP) je napeta zbog visokog rizika od akata sabotaže kijevskog režima, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Situacija je prilično napeta jer je rizik od akata sabotaže kijevskog režima zaista visok. Takvi akti sabotaže mogu imati razorne posledice", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Portparol Kremlja je primetio da je Kijev "više puta demonstrirao svoju sklonost da ne preza od ničega".

"Dokaz za to smo videli tek nedavno, kada je dignuta u vazduh hidroelektrana Kahovka, što je dovelo do katastrofalnih posledica. Zato činimo sve da se suprotstavimo ovoj pretnji", dodao je Putinov portparol.

Renat Karča, savetnik generalnog direktora ruske državne nuklearne kompanije Rosenergoatom, rekao je ranije da ukrajinska vojska namerava da napadne elektranu dalekometnim, visoko preciznim oružjem i bespilotnim letelicama.

Po njegovim rečima, ukrajinske oružane snage mogu da upotrebe municiju punjenu radioaktivnim otpadom uklonjenim iz nuklearne elektrane Južne Ukrajine u ponedeljak.

Rezervni plan, koji uključuje upotrebu visokoprecizne rakete Točka-U sa bojevom glavom napunjenom radioaktivnim otpadom, takođe može biti stavljena u pogon, rekao je Karča.

Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio Rusiju za navodnu zaveru za teroristički napad na elektranu Zaporožje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe Zelenskog kao još jednu laž.

Karča je sa svoje strane rekao da bi izjava ukrajinskih lidera mogla poslužiti kao dokaz priprema Kijeva za napad na ZNPP, koji bi na kraju imao za cilj dalje uvlačenje NATO-a u ukrajinski sukob.