11. jul 2023 14:44

Sunak i Erdogan saglasni o važnosti produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sunak i Erdogan saglasni o važnosti produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem

Foto: Pool Photo via AP/Paul Ellis

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan složili su se oko važnosti produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem, koji omogućava Ukrajini da izvozi žito iz svojih crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Sunakovog kabineta.

''Predsednik Erdogan je obavestio premijera o nedavnoj poseti ukrajinskog predsednika Zelenskog Turskoj i oni su se složili o važnosti obezbeđivanja produženja sporazuma o izvozu žita Crnim morem'', navodi se u saopštenju Sunakovog kabineta nakon sastanka dvojice lidera na samitu NATO-a u Litvaniji.

Erdogan je ranije poručio da Ukrajina zaslužuje da se pridruži NATO-u i pozvao Kijev da započne mirovne pregovore sa Moskvom.

''Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u'', rekao je Erdogan nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da ''obe strane treba da se vrate mirovnim pregovorima''.

Zelenski je nakon sastanka sa Erdoganom saopštio da Ukrajina i Turska imaju isto gledište da niko nema pravo da nameće tim državama u crnomorskom regionu ono što ne odgovara njihovim interesima.

„Zahvalan sam Turskoj na njenoj kontinuiranoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine“, rekao je Zelenski.