11. jul 2023 15:05

Stolteberg: Na samitu će biti donete odluke koje će ojačati NATO

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

VILJNUS - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je danas samit zemalja Severnoatlantske alijanse koji se održava u Viljnusu, a tokom kojeg je planirano da se donese niz „istorijskih“ odluka za blok, uključujući i odluku o članstvu Ukrajine i jačanju vojnog prisustva u Evropi.

„Danas ćemo doneti mnoge odluke koje će ojačati naš savez“, rekao je Stoltenberg otvarajući samit.

Intext service Video

On je pozdravio saglasnost predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da što pre prosledi Skupštini protokol o pristupanju Švedske NATO-u i ocenio da je reč o istorijskoj odluci koja je „dobra za Švedsku, dobra za Tursku i dobra za celu Alijansu“.

Stoltenberg je podvukao da će saveznici doneti odluke o jačanju odvraćanja i odbrane i dogovoriti se o ambicioznijem planu ulaganja u odbranu.

Generalni sekretar je takođe pozdravio učešće na skupu lidera Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje, ističući da bezbednost nije regionalna, već globalna.

Kako je navedeno u saopštenju objavlejnom na sajtu NATO-a, članice saveza će na samitu poslati jasnu poruku da stoje uz Ukrajinu koliko god je potrebno, kao i da su posvećene unapređenju političkih veza sa Kijevom, uključujući inauguracioni sastanak Saveta NATO-Ukrajina sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.