12. jul 2023 13:09

Švedski premijer: Nema šampanjca za Švedsku u NATO, još uvek

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

VILJNUS - Nema šampanjca za Švedsku u NATO, još uvek, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson, koji veruje da će Turska ipak ratifikovati ulazak njegove zemlje u alijansu, piše briselski portal Politiko.

Švedska je ove nedelje ostvarila veliki napredak na svom putu ka članstvu u NATO kada je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pristao da pošalje zahtev Stokholma na ratifikaciju u parlament u Ankari.

Međutim, u prestonici Litvanije, gde su se lideri NATO okupili na dvodnevnom samitu, švedska delegacija ipak nije slavila.

Šampanjac će morati da sačeka dok ne dođe do ratifikacije, rekao je švedski premijer u utorak u intervjuu za portal.

"Dakle, juče smo se okupili u konferencijskoj sali i zajedno popili pivo", kazao je on.

Ako dođe do ratifikacije, rekao je švedski premijer, "možda ćemo piti šampanjac".

Švedska je podnela zahtev za članstvo u NATO 2022. zajedno sa Finskom kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu.

Ali uprkos uvođenju zakonskih promena kako bi se rešila zabrinutost Turske zbog kurdskih grupa, kandidatura Stokholma je zastala jer je naišla na otpor Turske i Mađarske, naveo je portal.

U okviru sporazuma objavljenog u ponedeljak, Ankara i Stokholm su se složili da stvore novi bilateralni bezbednosni sporazum i da pojačaju ekonomsku saradnju.

"Zaista smo dugoročno posvećeni borbi protiv terorizma, borbi protiv organizovanog kriminala, činjenju stvari kolektivno", rekao je Kristerson.

U zamenu za posvećenost Švedske, Erdogan je pristao da prenese svoj protokol o pristupanju i da blisko sarađuje sa parlamentom kako bi osigurao ratifikaciju, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedeljak.

Ovaj potez je pozdravljen kao značajno političko dostignuće za alijansu.

Upitan da li je dobio uveravanja od Erdogana da će ratifikacija biti obavljena na vreme, švedski premijer je izrazio poverenje u proces, ali je priznao da je lopta u dvorištu turskog parlamenta.

"Parlamenti su parlamenti - oni moraju sami da donose odluke", rekao je Kristerson.

Uoči razgovora u ponedeljak, Erdogan je neočekivano povezao kandidaturu Švedske za NATO sa zaustavljenim težnjama Turske za članstvo u EU.

U sporazumu postignutom kasnije tog dana, Švedska se obavezala da će "aktivno podržati napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, uključujući modernizaciju carinske unije EU i Turske i liberalizaciju viznog režima".

Upitan o tom potezu, švedski premijer je rekao da je ovaj gest deo dugogodišnje pozicije podrške Ankari.