22. jul 2023 11:07

Demonstrante u Bagdadu policija sprečila da se probiju do danske ambasade

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Ali Jabar

BAGDAD - Stotine demonstranata pokušalo je jutros da se probije do Zelene zone u Bagdadu, području u kojem su smeštene državne institucije i brojne strane ambasade, nakon što je objavljeno da je u Danskoj spaljen Kuran ispred iračke ambasade.

Učesnike protesta zaustavile su snage bezbednosti, koje su blokirale most Džumhurija koji vodi ka Zelenoj zoni, i sprečile ih da dođu do danske ambasade, prenosi AP.

Service Photo Gallery

U petak, prema izveštajima danskih medija, članovi danske ultranacionalističke organizacije "Patriote" spalili su kopiju Kurana i iračku zastavu ispred iračke ambasade u Kopenhagenu, a svoju akciju su prenosili uživo na Fejsbuku.

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka je danas najoštrije osudilo incident zloupotrebe Kurana i zastave Iraka ispred iračke ambasade u Danskoj i pozvalo međunrodnu zajednicu da reaguje na ove incidente "koji narušavaju mir i suživot širom sveta".

Današnji protest u Bagdadu usledio je nakon što je stotine demonstranata upalo u švedsku ambasadu u tom gradu, čije je osoblje ranije evakuisano, a gde su izazvali požar.

Demonstracije su organizovane pošto je švedska policija dozvolila održavanje protesta u kojem je najavljeno da će biti spaljena kopija Kurana.

Nekoliko sati kasnije, Irak je zatražio od švedskog ambasadora u Bagdadu da napusti iračko tlo i opozvao svog otpravnika poslova u Švedskoj, u znak protesta zbog najavljenog spaljivanja Kurana u Stokholmu.

U petak popodne, hiljade ljudi je mirno protestovalo u Iraku i drugim većinski muslimanskim zemljama zbog toga što je dozvoljen protest Iračaninu hrišćanskog porekla koji živi u Stokholmu, koji je pretio da će spaliti kopiju Kurana, navodi AP.

Još jedan protest zakazan je za 18 časova u Bagdadu.