29. jul 2023 12:01

Blinken: Treba vratiti zbačenog predsednika Nigera, jer dalja pomoć SAD zavisi od toga

Izvor: TANJUG

Foto: Ronaldo Schemidt/Pool via AP

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Entoni Blinken zatražio je danas momentalno oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera, Mohameda Bazuma i povratak demokratskog poretka u zemlji upozorivši da od toga zavisi hoće li biti nastavljena dalja pomoć SAD.

Blinken je istakao da ekonomsko i bezbednosno partnerstvo SAD i Nigera, vredno stotine miliona dolara, zavisi od demokratske vlade i ustavnog poretka koji su narušeni poslednjih dana.

Pre vojnog puča, Niger se smatrao najvećim i najstabilnijim saveznikom Zapada u nestabilnom podsaharskom regionu zapadne Afrike, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima u Brizbejnu u Australiji Blinken je samo potvrdio da je telefonom razgovarao sa svrgnutim predsednikom Bazumom, bez drugih detalja.

"Pomoć Amerike Nigeru je ugrožena zbog puča i to jedan od razloga zašto mora biti vraćen demokratski poredak u Nigeru", rekao je Blinken.

Lideri vojnog puča u Nigeru proglasili su u petak generala Abdurahamana Tijanija za šefa države i potvrdili da je Bazum zbačen, u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u regionu Zapadne i Centralne Afrike u manje od tri godine, preneo je ranije Rojters.