1. avgust 2023 16:07

Podoljak tvrdi da Rusija stoji iza vojnog udara u Nigeru

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Sam Mednick

KIJEV - Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, tvrdi danas da je apsolutno očigledno da Rusija stoji iza vojnog udara u Nigeru.

Podoljak smatra da je ovo standardna taktika Kremlja - da se skrene pažnja, iskoristi trenutak i proširi sukob.

„Podrška koju su pobunjenicima dali predstavnici proruskog Malija i Burkine Faso (gde privatna vojna kompanija 'Vagner' igra aktivnu ulogu), samo doprinosi uverenju da Rusija ima globalni scenario izazivanja nestabilnosti, kako bi se potkopla globalni bezbednosni poredak", napisao je Podoljak na društvenoj mreži "X", ranije poznatoj kao Tviter.

On je poručio da je vremeda se izvuče pravi zaključak da samo eliminacija Putinovog klana i slanje Rusije u politički preporod, garantuje nepovredivost pravila i stabilnost u svetu.

U Nigeru je vojska zarobila predsednika zemlje Mohameda Bazuma u ​​njegovoj predsedničkoj palati u glavnom gradu zemlje Nijameju. Vojska je blokirala ministarstva koja se nalaze pored palate.

Kasnije se general Abdurahman Čijani, koji je predvodio pobunu, proglasio za novog vođu Nigera, nekadašnje francuske kolonije.

U obraćanju na nacionalnoj televiziji, on je rekao da je njegova hunta došla na vlast zbog brojnih problema u toj afričkoj zemlji, uključujući nesigurnost, ekonomske probleme i korupciju.

U nedelju, 30. jula, hiljade pristalica vojne hunte marširalo je ulicama glavnog grada Nijameja mašući ruskim zastavama i skandirajući ime ruskog predsednika ispred francuske ambasade.