23. decembar 2022 10:35

Evropska unija: Izmena Zakona o državljanstvu primer sve većeg bezakonja u Belorusiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Boris Medvedev/ilustracija

BRISEL - Evropska unija osudila je izmene Zakona o državljanstvu, koje je 21. decembra doneo Parlament Belorusije, a koje predviđaju mogućnost oduzimanja državljanstva Belorusima koji žive u inostranstvu, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

“Predstavnici demokratskih snaga, medija i civilnog društva, koji su pobegli iz zemlje da bi izbegli progon, mogli bi da rizikuju da ostanu bez državljanstva”, saopšteno je iz EU.

U saopštenju je navedeno da bi ovo bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom zbopg toga što član 15 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima štiti svačije pravo na državljanstvo i zabranjuje njegovo proizvoljno oduzimanje.

EU smatra da je izmena Zakona o državljanstvu “još jedan primer sve većeg bezakonja u Belorusiji”.

Navodi se, takođe, da u Belorusiji ima više od 1.440 političkih zatvorenika koji su često pritvoreni u nehumanim uslovima, suđenja se odvijaju iza zatvorenih vrata, a presude se izriču u odsustvu.

“Ranije ove godine, obim upotrebe smrtne kazne je proširen kako bi uključio 'pokušaj terorističkih akata' - optužba koja bi se lako mogla proizvoljno podići iz političkih razloga i u odsustvu bilo kakve transparentnosti ili odgovarajućeg pravnog postupka”, ističe saopštenje EU.

Evropska unija je istakla da “će nastaviti da podržava slobodnu, nezavisnu i demokratsku Belorusiju”.