29. avgust 2023 06:32

SAD, Japan i Južna Koreja izvode zajedničke vojne vežbe, Severna Koreja ih optužuje za izazivanje nestabilnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Kim Hong-ji

SEUL, PJONGJANG - Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan izveli su danas zajedničke vojne vežbe protivraketne odbrane kod Korejskog poluostrva, zbog čega je Severna Koreja optužila Vašington i njegove saveznike da stvaraju „nestabilnost" koja vodi ka "opasnosti od nuklearnog rata".

Tri zemlje organizovale su vežbe u međunarodnim vodama kod južnokorejskog ostrva Jeju, kako bi poboljšale svoju sposobnost otkrivanja i praćenja ciljeva i razmene informacija u slučaju provokacije od strane Pjongjanga, saopštila je vojska Južne Koreje, prenosi Rojters.

Service Photo Gallery

Vežbe su usledile nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na "radikalnu" modernizaciju naoružanja i opreme pomorskih snaga Severne Koreje, kritikujući povećano prisustvo američkih strateških trupa u regionu.

U govoru povodom Dana mornarice, Kim je rekao da su, kako je naveo, "šefovi bandi" SAD, Japana i Južne Koreje najavili redovne zajedničke vojne vežbe, prenela je novinska agencija KCNA, očigledno misleći na njihov samit 18. avgusta u Kemp Dejvidu u Merilendu.

„Zbog nepromišljenih konfrontacionih poteza SAD i drugih neprijateljskih snaga, vode Korejskog poluostrva su postale mesto sa najvećom koncentracijom ratne opreme u svetu, najnestabilnije vode, sa opasnošću od nuklearnog rata“, prenosi KCNA izjavu Kima.

Na trilateralnom sastanku lidera SAD, Južne Koreje i Japana, lideri ovih država su se složili da prodube vojnu i ekonomsku saradnju, kao deo napora da unaprede jedinstvo u suočavanju sa rastućom moći Kine i nuklearnim pretnjama Pjongjanga.

Južna Koreja i SAD su prošle nedelje započele vežbe "Ulči Štit slobode", osmišljene da poboljšaju njihove zajedničke odgovore na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje.

Pjongjang duže vremena protestuje zbog takvih vežbi, koje naziva "probom za rat", navodi Rojters.