3. septembar 2023 18:02

Proglašen novi mitropolit kanonski nepriznate CPC, dosadašnji mitropolit Mihailo ga ne priznaje

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fortton, ilustracija

PODGORICA - Episkop kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Boris Bojović proglašen je danas za novog poglavara CPC na javnom okupljanju na Cetinju, nazvanom "opštecrnogorski zbor".

Kako prenose Vijesti, dosadašnji mitropolit CPC Mihailo je to okupljanje nazvao "propalim političkim mitingom" koji nema "ni legitimitet ni legalitet", i dodao da okupljanje na Cetinju ''predstavlja gaženje Ustava CPC''.

Na nalogu CPC na mreži X navedeno je, poreedb ostalog, da je Boris Bojović novi mitropolit, kao i da su na današnjem okupljanju donete i odluke da se mitropolit CPC Mihailo "povuče u penziju".

''Okupljanje je pravno ništavno i ne proizvodi nikakve posledice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Uličnim mitinzima ne može se smenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su 'odluke' bez ikakve važnosti za CPC'', poručio je mitropolit Mihailo, kako navode Vijesti.

On je dodao da će CPC, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, preduzeti ''crkveno-ustavne'' mere protiv prerkršilaca ''unutrašnjeg reda i poretka''.

Podgorički list navodi i da su proteklih meseci razmenjene teške optužbe između Borisa i Mihaila, uiglavnom vezane za navodne finansijske malverzacije, ali i za ''nepoštovanje pravila monaškog života''.