4. septembar 2023 19:35

Sudanski general Burhan razgovarao sa predsednikom Južnog Sudana Kirom o sukobu u Sudanu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Marwan Ali

DŽUBA - Sudanski general Abdel-Fatah Burhan, predsednik vladajućeg Suverenog saveta, sastao se danas u Džubi sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Kirom, tokom svog drugog putovanja u inostranstvo od početka rata u njegovoj zemlji koji je izbio ranije ove godine.

Dvojica lidera su razgovarala o regionalnim naporima da se pronađe rešenje za sukob u Sudanu, naveo je Suvereni savet, preneo je AP.

U aprilu, tenzije koje su tinjale između vojske, koju predvodi Burhan i moćnih paravojnih Snaga za brzu podršku, kojima komanduje Mohamed Hamdan Dagalo, eksplodirale su u otvorene sukobe u prestonici i širom zemlje.

Borbe su svele glavni grad Sudana, Kartum, na urbano bojno polje, pri čemu nijedna strana nije uspela da preuzme kontrolu nad gradom.

Vojni štab, gde je Burhan navodno stacioniran od početka sukoba, jedan je od epicentara sukoba.

Na putovanju u Džubu, Burhana prate vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Ali al-Sadik i general Ahmed Ibrahim Mufadel, šef Generalne obaveštajne uprave i drugi vojni oficiri, naveo je Suvereni savet.

Ministar za vladine poslove Južnog Sudana, Martin Elia Lomuro, rekao je da predsednik Južnog Sudana ima rešenje za rešavanje sukoba u Sudanu, navodi se u saopštenju predsedništva Južnog Sudana.

"Poznato je da je predsednik Kir jedina osoba koja je intimno vezana i ima znanje o Sudanu i može da pronađe rešenje za sudansku krizu", rekao je Lomuro.

Al-Sadik, vršilac dužnosti sudanskog ministra inostranih poslova, kazao je da je Južni Sudan najbolji kandidat za rešavanje aktuelnog sukoba, jer su dugo bili jedna država i poznaju se, znaju probleme i potrebe Sudana.