4. septembar 2023 20:00

Španija: Liderka pokreta "Ujedini se" Jolanda Dijaz razgovarala sa Puđdemonom o normalizaciji odnosa

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Gloria Calvi

BRISEL - Liderka levičarskog pokreta "Ujedini se" (Sumar) i vršilac dužnosti drugog potpredsednika Vlade Jolanda Diaz, sastala se danas u Briselu sa bivšim katalonskim predsednikom i evroposlanikom Karlesom Puđdemonom.

Sastanak je održan kako bi otvorili put ka „normalizovanom i stabilnom odnosu između dve političke grupe“ i "istražili demokratska rešenja za deblokiranje političkog sukoba" u Kataloniji.

Ovo je prvi sastanak člana španske vlade i Pudždemona otkako je katalonski separatista pobegao u Belgiju krajem oktobra 2017, izbegavajući proces koji se u Španiji vodi protiv njega, prenosi El Pais.

Španska ministarka rada, koja je sastanku prisustvovala u svojstvu lidera stranke, a ne predstavnika vlade, kratko je prokomentarisala da je sastanak sa Puđdemonom prošao „veoma dobro“.

Na pitanje da li će biti novih imenovanja, odgovorila je: "Da, naravno!"

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka, istaknuto je da obe strane dele "duboko uverenje da se politika mora voditi na osnovu dijaloga i demokratskih principa" i da se "politički problemi moraju vratiti u političke kanale".

„Demokratija se sastoji od dijaloga između različitih pozicija“, dodaje se u saopštenju.

Razlog za sastanak, kako je saopšteno iz Pudždemonove kancelarije, bio je „razmena mišljenja o aktuelnom političkom trenutku”, dok traju pregovori Vlade i stranaka koje se zalažu za amnestiju u vezi sa optužnicama za pobunu i pomaganje u organizovanju nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017. godine.