5. septembar 2023 19:47

Šefovi odbrane NATO-a održaće vojnu konferenciju u Oslu od 15. do 17. septembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefovi odbrane NATO-a održaće vojnu konferenciju u Oslu od 15. do 17. septembra

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

BRISEL - Odbrambeni zvaničnici NATO-a održaće godišnju konferenciju Vojnog komiteta u Norveškoj u Oslu od 15. do 17. septembra, saopštila je pres služba NATO-a.

„Na poziv generala Eirika Kristofersena, načelnika norveških oružanih snaga, načelnici odbrane NATO-a okupiće se u Oslu od 15. do 17. septembra na godišnjoj konferenciji Vojnog komiteta. Dnevni red će se fokusirati na jačanje odvraćanja i odbrambenog stava saveza“, navodi se u saopštenju Alijanse.

Kako se dodaje, pozvani šefovi odbrane će preneti odluke koje su doneli šefovi savezničkih država i vlada na samitu u Viljnusu u julu.

„U Viljnusu su lideri NATO-a preduzeli velike korake da ojačaju odbranu i odvraćanje NATO-a na dugi rok, u svim domenima i protiv svih pretnji i izazova“, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ključna tema sastanka u Oslu biće regionalni planovi NATO-a.

„Geografski specifični planovi koji su dizajnirani da odvrate i odbrane od dve pretnje opisane u strateškom konceptu i vojnoj strategiji NATO-a: Rusija i terorističke grupe. U Oslu, načelnici odbrane će se pozabaviti kako da ove planove učine u potpunosti izvodljivim“, zaključuje se u saopštenju.