8. septembar 2023 15:53

Gutereš: Lideri G20 mogu da spreče klimatsku katastrofu

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Adi Weda

NJU DELHI - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je danas da lideri G20 imaju sposobnost da spreče klimatsku krizu "koja izmiče kontroli" i pozvao ih da preoblikuju globalna finansijska pravila koja je nazvao zastarelim i nepravednim.

"Klimatska kriza se dramatično pogoršava, ali kolektivnom odgovoru na nju nedostaje ambicija i brzina", rekao je Gutereš u govoru u Nju Delhiju, prenosi Rojters.

On je pozvao svetske lidere da ostanu posvećeni cilju Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. da se porast globalne prosečne temperature održi znatno ispod 2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, kao i da nastave napore da se porast ograniči na 1,5 stepeni.

Gutereš je izložio Pakt o klimatskoj solidarnosti prema kojem veliki emiteri štetnih gasova treba da ulože dodatne napore da smanje emisije, i da pomognu nerazvijenim ekonomijama da učine to isto.

"Klimatska kriza izmiče kontroli, ali zemlje G20 treba da kontrolišu situaciju. One su odgovorne za 80 odsto globalnih emisija. Polovičnim merama se, međutim, neće sprečiti klimatski kolaps", upozorio je Gutereš.

Šef UN takođe je pozvao lidere G20 da obezbede stimulans od najmanje 500 milijardi dolara godišnje kako bi se ispunili ciljevi održivog razvoja.

On je dodao da je globalnoj finansijskoj arhitekturi neophodna temeljna, strukturna reforma, kao i Savetu bezbednosti UN.