11. septembar 2023 06:40

Petreus: SAD moraju Kijevu poslati rakete dugog dometa i ubrzati isporuku aviona

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/In Green, ilustracija

VAŠINGTON - Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Dejvid Petreus izjavio je da SAD moraju da pošalju rakete dugog dometa i da ubrzaju isporuku borbenih aviona Ukrajini.

Petreus je rekao da Vašington i druge zapadne vlade moraju da ''odole'' pokušajima da se Kijevu blokira, kako je rekao, vitalna vojna pomoć, prenosi britanski Telegraf.

Istakao je da SAD treba da konačno pošalju taktički raketni sistem ''ATACMS'', koji ima domet od oko 320 kilometara, i da bi drugi zapadni lideri trebalo da slede taj primer.

''Nadam se da će SAD obezbediti vojni taktički raketni sistem, koji bi udvostručio domet u odnosu na onaj koji smo do sada obezbedili. Takođe se nadam da će avioni stići ranije nego što se očekuje'', rekao je Petreus, aludirajući na F16 koje su Kijevu obećale Danska i Holandija, uz odobrenje Vašingtona.

Kijevske snage su u poslednje vreme koristile krstareće rakete ''Storm šedou'' koje su donirali Velika Britanija i Francuska, kako bi ciljale ruske položaje duboko iza linija fronta i poremete logistički lanac Moskve, navodi Telegraf.

General Petreus, poznat po tome što je napisao terenski priručnik američke vojske za borbu protiv pobunjenika, rekao je da je ''najznačajnije'' pitanje da li će ruska odbrana ''pasti'' ako se Ukrajina pokaže sposobnom da probije glavne linije fronta.

Dodao je da se kijevske trupe bore protiv neprijatelja koji je do sada ''demonstrirao izvrsnost'' u sposobnosti da se zaštiti od pokušaja kontraofanzive.